Bij de offsetdruk kan men theoretisch tot vier verflagen met een dekking van 100% over elkaar drukken. Deze ongelooflijk hoge totale verfconcentratie leidt er echter toe, dat de kleinste mechanische storing kan leiden tot krassen, het product een lange tijd nodig heeft om te drogen, het papier doorweekt en de kleur in het ergste geval niet op het papier blijft zitten. Elementen die uit 100% cyaan, 100% magenta, 100% geel en 100% zwart bestaan – dus een totale verfconcentratie van 400% hebben – kunnen niet worden vervaardigd. De totale verfconcentratie moet - indien mogelijk - bij offsetdruk onder 320% blijven.
Zoals er een te hoge totale verfconcentratie bestaat, is er ook het tegenovergestelde probleem. Een te lage totale verfconcentratie wordt ook wegbrekende raster genoemd. Als de inkt dekking per kleurkanaal onder 5% is, is dit het geval. Is een kleur met 3% cyaan, 3% magenta, geel 3% en 3% zwart opgemaakt, dan zijn alle kleuren bij elkaar een totale verfconcentratie van 12%. Echter ieder afzonderlijk kleurkanaal heeft minder dan 5% kleur - het raster is dus te zwak en kan niet worden gereproduceerd.
Om zwarte vlaktes bijzonder diep en briljant te laten overkomen, wordt een truc aangewend. De vlaktes worden niet alleen met zwarte kleur aangelegd, maar hebben ook met een extra vlakte met een chromatische kleur. Mooi diepzwart kan men in twee verschillende varianten produceren. Als men in het zwarte gedeelte (tot maximaal) 50% cyaan mixt, wordt van een koud mooi diepzwart gesproken. Gebruikt men voor deze vlakte magenta in plaats van cyaan spreekt men van warm mooi. Meestal wordt koud mooi zwart gebruikt. Warm mooi zwart wordt bijvoobeeeld in sieraden catalogi (gouden sieraden) gebruikt, om het metaal 'warmer' te laten overkomen.
warm mooi diepzwart =
koud mooi diepzwart =
Teksten worden niet in mooi diepzwart opgemaakt!
Bij fijne elementen of kleine teksten (lopende tekst) die zwart moeten worden, moet men er heel attent op zijn, dat de kleur alleen maar in het zwarte kleurkanaal worden aangelegd, omdat het anders bij het over elkaar drukken van de aparte kleurlagen tot registerverschillen kan komen. Het lettertype komt dan wazig en gedupliceerd over.
Deze tekst is zwart!
Deze tekst is 4-kleurig!
Indien zwarte teksten op kleurvlakken of beelden zijn gepositioneerd, moet gewaarborgd zijn, dat de optie „overprinten“ is geactiveerd. Is de tekst op „overprinten“ ingesteld, wordt de tekst plat over het achtergrondbeeld gedrukt en er zullen geen witte streepjes ontstaan. Als “overprinten” niet geactiveerd is, wordt op die plekken waar zwarte tekst staat het achtergrondbeeld uitgespaard en er kunnen bij het inpassen van de zwarte tekst witte streepjes/registerverschillen ontstaan.
De tekst is op "overprinten" ingesteld.
De tekst is NIET op "overprinten" ingesteld.
Men moet zowel zwarte tekst als grafieken op “overprinten” instellen. De meesten layoutprogramma´s (bijvoorbeeld Adobe InDesign) doen dit automatisch. Deze optie zou men alleen met veel voorzichtigheid moeten wijzigen, als men bijvoorbeeld een kleurzweem in de zwarte elementen wil voorkomen. Men moet daarbij wel altijd rekening houden met de impact op de register nauwkeurigheid – wat is belangrijker? Een registerverschil of een lichte kleurzweem? Andere kleuren dan zwart kunnen niet "overprinten". Zet men bijvoorbeeld een kleurig of wit element op een kleurige vlakte op "overprinten", dan verdwijnt het of de kleur wordt vervalst, omdat drukkleuren niet dekkend maar translucent zijn.